Dzisiaj musiałam zrobić expresowo obiad i dlatego biegając z koszykiem po sklepie wybrałam w pierwszej kolejności dział z mrożonkami a potem półkę z makaronami...
Mam taki dyżurny, lubiany przez cała rodzinę zestaw warzyw, które można jeść na wiele sposobów.
Wśród makaronów stała paczka -jak to powiedział Szymon- z ogromnymi rurami hehe..
No i raz dwa, wrzuciałm ją do koszyka ...i w ten sposób produkty na obiad były gotowe.
Paccheri to rodzaj makaronu charakterystyczny dla kuchni neapolitańskiej. Wyrabiany jest z pszenicy durum.
Termin powstał w Starożytnej Grecji i nadal używany jest w języku włoskim-a dokładniej mówiąc, w dialekcie neapolitańskim i oznacza uderzenie otwartą dłonią w policzek.
Paccheri głównie podaje się z sosem albo można je nadziewać serem ricotta.
Ja jednakże złamałam nieco tradycje neapolitańską i stworzyłam swoją...wedle potrzeby.
Do makaromu przygowałam duszone warzywa z koncentratem pomidorowym i drobno pokrojonymi frankfuterkami... i posypałam parmezanem...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz