niedziela, 10 stycznia 2016

Babka czekoladowa z nutellą i orzechami...

Nie ma co ...nutella to jeden z największych przysmaków dzieci(obawiam się, że nie tylko dzieci)...trudno oprzeć się smakowi czekolady i prażonych orzechów laskowych...
Lubię wykorzystywać nutellę do robienia napisów na torcie, łatwa w użyciu i smakowita...
Dlatego kiedy zobaczyłam ten przepis na bakę czekoladową, wiedziałam, że musi być dobra i wcale się nie pomyliłam...jest pyszna i łatwa do przygotowania!





Babka czekoladowa z nutellą i orzechami laskowymi

Składniki:

  • 120 g masła
  • 150 g nutelli
  • 5 jajek
  • 190 g drobnego cukru do wypieków
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka zmielonych orzechów laskowych
  • 1 łyżka kakao
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki mleka (60 ml)

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia - przesiać, odłożyć.

Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę (mikserem lub ręcznie). Stopniowo dodawać nutellę, dalej ucierając. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka wbijać po kolei do masy i nadal ucierać. Dodać przesianą mąkę, kakao, zmielone orzechy, proszek do pieczenia, mleko. Wymieszać szpatułką do połączenia się składników.

Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy szpatułką.

Masę przelać do natłuszczonej i oprószonej mąką pszenną formy z kominkiem o średnicy 24 cm.

Piec w temperaturze 160ºC przez 20 minut, następnie temperaturę podwyższyć do 170ºC i piec kolejne 30 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Ostudzić, polać polewa czekoladową.



Polewa czekoladowa:

100 g gorzkiej czekolady, posiekanej
50 g masła

Masło roztopić w garnuszku. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty po czym wymieszać do jej roztopienia. Polać ciasto i posypać orzechami...





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz