Właściwie to już prawie wszystko gotowe...no, może poza szkolnymi butami, które trzeba wyjąć z szafki i pięknie wypastować.
Zosia namówiła mnie na zrobienie ciastek, na które przepis znalazła w swojej gazecie. Wyglądały na zdjęciu bardzo kusząco i wykonanie nie wydawało się skomplikowane...i dałam się namówić...w ten ostatni dzień wakacyjny:)
Ciastka czekoladowe w białej polewie
175 g miękkiego masła lub margaryny
150 g jasnego, brązowego cukru
1 średnie jajko-ubite
200 g mąki
50 g kakao
100 g czekoladowych kawałków
450 g białej czekolady
posypka perełkowa
Masło i cukier ubijamy do białości, potem wlewamy ubite jajko i chwilę jeszcze miksujemy. Następnie dodajemy przesianą mąkę, kakao i kawałki czekoladowe. Delikatnie mieszamy aż do uzyskania miękkiej, jednolitej masy.
Ciasto rozwałkować na posypanej mąką powierzchni, na grubość 7mm. Wycinać kółka o średnicy 6 cm.
Układamy je na wyłożonej pergaminem blaszce.
i pieczemy w temp 190 stopni( gas 5) 16-18 min. Po wyjęciu czekamy ok. 10 min aż ciastka wystygną.
W trakcie pieczenia ciastek przygotowujemy czekoladę, którą należy rozpuścić na parze. Kiedy uzyska gładką konsystencję, mieszając ok. 10 min schładzamy ją.
Wystudzona ciastka zanurzamy w czekoladzie ,delikatnie obracając widelcem i wyjmujemy, czekając chwilę, aby nadmiar czekolady ściekł.
Ciastka odkładamy na pergamin i ozdabiamy perełkami.
Potem należy zostawić już ozdobione ciastka na pewien czas, żeby czekolada całkiem wystygła( można włożyć do lodówki).
Moje Dzieci już skonsumowały po ciastku...i wydawały się mocno usatysfakcjonowane!
Te ciasteczka wygladaja naprawde przepysznie :). Aniu ,czy te kuleczki perelkowe sama robilas czy mozna je kupic w sklepie?
OdpowiedzUsuńKupiłam w sklepie,są łatwo dostępne! Mam nadzieję,ze ciasteczka będą Ci smakować:)
Usuń