Jednak od pewnego czasu, kiedy moje córki domagają się współudziału kulinarnego-muszę bardziej pracować nad sobą. I tak, coraz częściej mam świetne towarzystwo w kuchni. Dzisiaj kolej padła na Marysię!
Wypróbowałyśmy nowy przepis na czekoladowe muffinki.Moim zdaniem bardzo udany i smaczny.
Muffinki czekoladowe z kremowym serkiem
Z podanej podanej porcji wychodzi 12 małych muffinków
CIASTO :
1i pół szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
1/4-1/3 szklanki kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/3 łyżeczki soli
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego
1/3 szklanki oliwy lub oleju
1 łyżka likieru smakowego lub octu winnego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
NADZIENIE Z KREMOWEGO SERKA :
125 g serka mascarpone
2 łyżki cukru 1 łyżeczka mąki pszennej
1 jajko
PRZYGOTOWANIE
NADZIENIE Z KREMOWEGO SERKA :
Serek mascarpone wymieszać łyżką z cukrem,mąką i samym białkiem.Włożyć do zamrażarki na ok.30 min.(można rozsmarować masę z serka po całej większej misce,aby szybciej zesztywniała).
Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami o średnicy 5cm.
CIASTO NA MUFFINY :
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, kakao, sodę, sól i wymieszać.
Zrobić wgłębienie i wlać w nie wodę, maślankę lub jogurt, oliwę lub olej, likier lub ocet winny. Dodać ekstrakt z wanilii oraz ewentualnie żółtko. Delikatnie połączyć składniki mieszając łyżką.
Papilotki napełnić masą do 1/3 wysokości (ok.1 łyżki stołowej na jedną porcję). W środek
nałożyć po 1 czubatej łyżeczce lekko zmrożonego nadzienia serowego.
Przykryć resztą masy -mniej więcej do 2/3 wysokości.
Wstawić do piekarnika i piec 25 min.
Muffinki są najlepsze gdy masa serowa już zastygnie...dlatego ja muszę czekać do jutra:)
Mufinki wyglądają wspaniale i pewnie tak smakują. Prosimy o przesłanie kilku do kawy na niedzielę na Małachowskiego ;-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Fajny blog
Nie ma sprawy,ale to następnym razem,bo już taca pusta:):)pozdrawiam ciepło również!
Usuń