Rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowy
przepis na 4 osoby
Ciasto:
- 10 g drożdży
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 25 dag mąki pszennej
- 7 dag masła
- 1 jajo
- 2 łyżki śmietany
- 1 cukier waniliowy
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru brązowego
Nadzienie:
25 dag powideł śliwkowych
Do posmarowania:
1 żółtko
Wykonanie:
Drożdże rozpuszczamy a ciepłym mleku i odstawiamy na 5-10 min,żeby nieco podrosły.
Mąkę siekamy z masłem, dodajemy drożdże i pozostały składniki ciasta i wyrabiamy ciasto, aż odejdzie od ręki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na jakieś 2 godziny pod przykryciem, żeby rosło. Następnie rozwłakowujemy na cienki placuszek na podsypanej mąką stolnicy i wycinamy kółka(np. szklanką). Dalej postępujemy jak z pierogami: nakładamy na kółko porcję powideł i zlepiamy rogalik.
Ciasteczka układamy na papierze do pieczenia i smarujemy żółtkiem. Pieczemy na złoto w 180 stopniach przez 25 min.
Po upieczeniu, studzimy i polewamy delikatnie lukrem...to już zależy od naszych własnych upodobań. Przyznam,ze bez lukru- są równie pyszne...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz