Ciasto czekoladowo- migdałowe z pestkami granatu
Składniki:
Ciasto:
- 225 g masła
- 250 g gorzkiej czekolady(70%)
- 5 dużych jajek
- 225 g cukru muscovado(należy dokładnie grudki rozgnieść palcami)
- 85 g mielonych migdałów
- 50 g mąki
Polewa:
- 150 ml śmietany kremówki
- 100g gorzkiej czekolady(70%)
- 1 łyżka cukru pudru
- garść pestek z granatu
Wykonanie:
Tortownicę o średnicy 23 cm smarujemy masłem a dno wyścielamy pergaminem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Do miseczki wkładamy masło i połamaną na drobne kawałki czekoladę. Powoli rozpuszczamy w gorącej kąpieli a kiedy masa będzie gładka ,odstawiamy na bok.
Do miski wbijamy 5 jajek , dodajemy cukier i ubijamy mikserem 5-8 min aż masa stanie się puszysta i gęsta oraz podwoi swoją objętość.Potem wlewamy czekoladę i nadal miksujemy ale przy krawędziach miski. Następnie dużą,metalową łyżką delikatnie należy przemieszać masę tak aby na cieście pojawiły się paskii czekoladowe i bąbelki. Nie należy robić tego zbyt szybko. Ważne jest ,aby bąbelki się utrzymywały.
Potem dodajemy migdały,mąkę i 1/4 łyżeczki soli. To ponownie delikatnie mieszamy sposobem przekładania masy.
Powoli wlewamy masę do formy, wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 30-35 min. Po upieczeniu ciasto studzimy( może nieco być popękane po pieczeniu, ale to normalne)
W tym czasie przygotowujemy polewę. W rondelku zagotowujemy śmietankę . Dodajemy czekoladę i cukier puder. Mieszamy aż do rozpuszczenia i odstawiamy wciąz mieszając aż masa stanie się jednolita i gładka. Należy odczekać kolejne 10 min aż polewa zgęstnieje i wówczas polać nią ciasto. Na koniec obsypać pestkami granatu...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz