Ciasto bardzo proste, niezwykle smaczne... zapraszam...
Ciasto czekoladowe z gruszkami
6-8 porcji
składniki:
- 2 puszki gruszek w syropie(400g)
- 150 g miękkiego masła + na wysmarowanie formy
- 125 g drobnego cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu z waniliowego
- 125 g mąki pszennej
- 25 g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 jajka
Sos czekoladowy:
- 100 g ciemnej 70% czekolady
- 50 ml wody
- 2 łyżki śmietany kremowej 30%
- 2 łyżki cukru trzcinowego
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
Gruszki odsączyć i ułożyć w blaszce.
Pozostałe składniki zmiksować na gładką masę. Zalać gruszki dość rzadkim ciastem i piec 30 min.
Ciasto ostudzić przez 10 min. i pokroić na kawałki.
Przygotować sos czekoladowy. Czekoladę połamać na kawałki i umieścic w małym rondlu o grubym dnie, dodać pozostałe składniki, starannie wymieszać, zdjąć z ognia.
Polać ciasto sosem czekoladowym, można podawać z lodami...:)
Jak zwykle kusisz..niby tylko obrazki,ale prawie czuję zapach;)Muszę koniecznie wypróbować...
OdpowiedzUsuńMnie bardzo smakowało...mam nadzieję,że się nie zawiedziesz:)
OdpowiedzUsuńZa tydzień zdam relację:)Wczoraj ciasto orzechowe zrobiłam...
OdpowiedzUsuńKurde mam tonę jabłek i tak mi się nie chce z nimi nic robić... :D pozdrowienia Aniu!!
OdpowiedzUsuńMoje dzieci, podejrzewam, przerobiłyby te jabłka w tydzień...bo to są smoki jabkowe hehe...
OdpowiedzUsuńCiasto rewelacja...mam teraz zamiar spróbowac je zrobic z brzoskwiniami,bo mam spory ich zapas...
OdpowiedzUsuńMyślę, że brzoskwinie będą pysznie komponowaly się z ciastem czekoladowych...też spróbuje;)
OdpowiedzUsuń