Oczywiście wszyscy kochamy przepyszną szarlotkę z maślaną kruszonką, ale tym razem zrobiłam troszkę babeczek jabłkowych z polewą toffi.
Babeczki jabłkowe z toffi
składniki:
- 2 jabłka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 25 dag mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 70 g brązowego cukru
- 55 g masła plus dodatkowo do wysmarowania formy
- 100 ml mleka
- 100 ml soku jabłkowego
- 1 jajko
Jedno jabłko obrać ze skórki i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Drugie jabłko pokroić w cienkie, 5mm plasterki i zanurzyć w soku cytrynowym.
Przesiać mąkę, proszek do pieczenia i cynamon następnie dodać cukier i starte jabłka- delikatnie wymieszać.
Rozpuścić masło i zmieszać z mlekiem, sokiem jabłkowym i roztrzepanym jajkiem. Wlać płynna masę do miski z suchymi składnikami, następnie powoli mieszać aż powstanie jednolita masa.
Piec we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni, 20-25 min -powinny być złoto brązowe. Kiedy lekko ostygną wyjąc z formy i położyć na kratce do studzenia.
W tym czasie przygotowujemy polewę toffi.
polewa toffi:
- 2 łyżki słodkiej śmietanki
- 40 g brązowego cukru
- 15 g masła
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz