niedziela, 2 lutego 2014

Rogaliki z powidłami śliwkowymi...coś co znika z talerza w mig...

Ostatnio zachwycam się przepysznymi, drożdżowymi rogalikami ,wypełnionymi powidłami ze śliwek. Nie polecam ich do podgryzania w trakcie czytania książki, bo jestem pewna, że lektura pójdzie w odstawkę:) Przepis znalzłam w książce Magdy Gessler "Smaczna Polska" i szczerze przyznam- jest wyśmienity!!! Trochę pracy i efekt murowany. Jedyne co zmieniam-to ilość porcji- przy mojej Rodzinie łasuchów,  apetyt ugasi czterokrotna liczba składników...ale...warto!!!



Rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowy

 przepis na 4 osoby

Ciasto:
  • 10 g drożdży
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 25 dag mąki pszennej
  • 7 dag masła
  • 1 jajo
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru brązowego

Nadzienie:

25 dag powideł śliwkowych

Do posmarowania:

1 żółtko


Wykonanie:

Drożdże rozpuszczamy a ciepłym mleku i odstawiamy na 5-10 min,żeby nieco podrosły.
Mąkę siekamy z masłem, dodajemy drożdże i pozostały składniki ciasta i wyrabiamy ciasto, aż odejdzie od ręki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na jakieś 2 godziny pod przykryciem, żeby rosło. Następnie rozwłakowujemy na cienki placuszek na podsypanej mąką stolnicy i wycinamy kółka(np. szklanką). Dalej postępujemy jak z pierogami: nakładamy na kółko porcję powideł i zlepiamy rogalik.
Ciasteczka układamy na papierze do pieczenia i smarujemy żółtkiem. Pieczemy na złoto w 180 stopniach przez 25 min.
Po upieczeniu, studzimy i polewamy delikatnie lukrem...to już zależy od naszych własnych upodobań. Przyznam,ze bez lukru- są równie pyszne...




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz