sobota, 2 sierpnia 2014

Jagodzianki...niezapomniany smak lata...





Kto nie kocha jagodzianek??...no, może jakiś niewielki odsetek...ale ogólnie jagodzianki popijane mlekiem, herbatą czy kawą...to prawdziwy rarytas...

Dla mnie jagodzianki to nie tylko smak, ale wspaniałe, ciepłe wspomnienia z dzieciństwa, kiedy to moja babcia przyjeżdżąjąc do nas w odwiedziny, ZAWSZE przywoziła zestaw świeżutkich jagodzianek ...pamiętam ...
...pamiętam...jak wyciągała brązowy, papierowy pakunek ze swojej torby... a my czekaliśmy niecierpliwie, żeby jak najszybciej zanurzyć zęby w tej rozpływającej się w ustach masie jagodowej...mhhhh...nie da się zapomnieć...

Tęskno mi za wpsaniałymi leśnymi, polskimi jagodami...borówka amerykańska to nie to samo. Jednak kilka dni temu natrafiłam w sklepie na jagody z Polski i natchnęło mnie, żeby zrobić własne, domowe, błyszczące lukrem jagodzianki...

Moim zdaniem udały się...dzieci zachwycone...już szykuję im nową porcję na wakacyjny wyjazd...może też pozostawi po sobie smak jagodziankowy??...






Jagodzianki

składniki: (na 16 porcji)

  • 500 g mąki pszennej chlebowej
  • 1,5 łyżeczki suchych drożdży(7g) lub 14g zwykłych drożdży
  • szczypta soli
  • 250 ml mleka
  • 1 jajko
  • 1/4 szkl oleju słonecznikowego
  • 1/2 szkl cukru
  • 8 g cukru waniliowego


nadzienie:
  • 300 g jagód
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wszystkie składniki na nadzienie wymieszać ze sobą.

Mąkę połączyć z drożdżami, dodać sól (ze świeżych drożdży wcześniej zrobić rozczyn). Wlać mleko, wbić jajko, wymieszać dokładnie. Dodać olej i resztę składników. Zagnieść miękkie, plastyczne ciasto. Zostawić je na godzinę do wyrośniecia, podwojenia objętości .
Następnie ciasto krótko wyrobić, podzielić na 16 części (ok. 60g każda). Uformować jak bułeczki, w kule i znów pozostawić na 15 minut do napuszenia. Z każdej kuli zrobić placek (można rozwałkować albo uformować dłonią) i na jego środku umieścić kopiastą łyżkę jagodowego farszu. Zlepić placki jak pierogi, dokładnie dociskając. Każdą umieścić złączeniem w dół na blacie stołu i delikatnie lecz zdecydownie rolować nadając im kształt owalnych bułeczek. Gotowe umieścić na naoliwionej blaszce i pozostawić do wyrośnięcia na 45 minut.



Wyrośnięte jagodzianki piec w temperaturze 220ºC przez około 15 minut. Wystudzić na kratce. Polukrować.

lukier:
  • 1 szkl cukru pudru
  • kilka łyżek gorącej wody
Cukier rozetrzeć z wodą, ważne, żeby lukier był dość płynny. Rozsmarować pędzelkiem na jagodziankach... i gotowe!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz