Kto nie kocha jagodzianek??...no, może jakiś niewielki odsetek...ale ogólnie jagodzianki popijane mlekiem, herbatą czy kawą...to prawdziwy rarytas...
Dla mnie jagodzianki to nie tylko smak, ale wspaniałe, ciepłe wspomnienia z dzieciństwa, kiedy to moja babcia przyjeżdżąjąc do nas w odwiedziny, ZAWSZE przywoziła zestaw świeżutkich jagodzianek ...pamiętam ...
...pamiętam...jak wyciągała brązowy, papierowy pakunek ze swojej torby... a my czekaliśmy niecierpliwie, żeby jak najszybciej zanurzyć zęby w tej rozpływającej się w ustach masie jagodowej...mhhhh...nie da się zapomnieć...
Tęskno mi za wpsaniałymi leśnymi, polskimi jagodami...borówka amerykańska to nie to samo. Jednak kilka dni temu natrafiłam w sklepie na jagody z Polski i natchnęło mnie, żeby zrobić własne, domowe, błyszczące lukrem jagodzianki...
Moim zdaniem udały się...dzieci zachwycone...już szykuję im nową porcję na wakacyjny wyjazd...może też pozostawi po sobie smak jagodziankowy??...
Jagodzianki
składniki: (na 16 porcji)
- 500 g mąki pszennej chlebowej
- 1,5 łyżeczki suchych drożdży(7g) lub 14g zwykłych drożdży
- szczypta soli
- 250 ml mleka
- 1 jajko
- 1/4 szkl oleju słonecznikowego
- 1/2 szkl cukru
- 8 g cukru waniliowego
nadzienie:
- 300 g jagód
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Mąkę połączyć z drożdżami, dodać sól (ze świeżych drożdży wcześniej zrobić rozczyn). Wlać mleko, wbić jajko, wymieszać dokładnie. Dodać olej i resztę składników. Zagnieść miękkie, plastyczne ciasto. Zostawić je na godzinę do wyrośniecia, podwojenia objętości .
Następnie ciasto krótko wyrobić, podzielić na 16 części (ok. 60g każda). Uformować jak bułeczki, w kule i znów pozostawić na 15 minut do napuszenia. Z każdej kuli zrobić placek (można rozwałkować albo uformować dłonią) i na jego środku umieścić kopiastą łyżkę jagodowego farszu. Zlepić placki jak pierogi, dokładnie dociskając. Każdą umieścić złączeniem w dół na blacie stołu i delikatnie lecz zdecydownie rolować nadając im kształt owalnych bułeczek. Gotowe umieścić na naoliwionej blaszce i pozostawić do wyrośnięcia na 45 minut.
Wyrośnięte jagodzianki piec w temperaturze 220ºC przez około 15 minut. Wystudzić na kratce. Polukrować.
lukier:
- 1 szkl cukru pudru
- kilka łyżek gorącej wody
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz