wtorek, 29 lipca 2014

Amerykańskie naleśniki na letnie śniadanie...a potem kawa...

Telewizji właściwie nie oglądam, napisałbym " w ogóle nie oglądam", ale byłoby to nieuczciwe, bo jednak czasem zaglądam na kanał kulinarny i lubię obejrzeć jakiś program historyczny czy przyrodniczy...

Tak, lubię kanał kulinarny...zwłaszcza kiedy Nigella Lawson rozpoczyna wyczarowywać pyszności w swojej kuchni...i tak ostatnio natchnęła mnie do zrobienia dzieciom naleśników amerykańskich...ona podawała je z syropem klonowym...
a ja...z dżemem i bitą śmietaną...nastepnym razem zrobię z jogurtem i świeżymi owocami...albo...już coś tam wymyślę...

Muszę przyznać, że sama wchłonęłam dwa i powiem,że kawa po takim śniadanku smakuje pyyyysznie...



Amerykańskie naleśniki

składniki: (na ok. 12 porcji)

  • 225 g mąki
  • łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 duże  jajka, roztrzepane
  • 30 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego
  • 300 ml mleka
  • masło do smażenia


Wszystkie składniki wymieszać mikserem.
Ciasto odstawić na 20 min. Można je przelać do dzbanka, to ułatwia potem dozowanie na patelnię.



Neleśniki smażymy w ten sposób, że gdy na stronie pojawią się bąbelki, obracamy placek i smażymy go tylko minutę na drugiej stronie.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz