Tak, lubię kanał kulinarny...zwłaszcza kiedy Nigella Lawson rozpoczyna wyczarowywać pyszności w swojej kuchni...i tak ostatnio natchnęła mnie do zrobienia dzieciom naleśników amerykańskich...ona podawała je z syropem klonowym...
a ja...z dżemem i bitą śmietaną...nastepnym razem zrobię z jogurtem i świeżymi owocami...albo...już coś tam wymyślę...
Muszę przyznać, że sama wchłonęłam dwa i powiem,że kawa po takim śniadanku smakuje pyyyysznie...
Amerykańskie naleśniki
składniki: (na ok. 12 porcji)
- 225 g mąki
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru
- 2 duże jajka, roztrzepane
- 30 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego
- 300 ml mleka
- masło do smażenia
Wszystkie składniki wymieszać mikserem.
Ciasto odstawić na 20 min. Można je przelać do dzbanka, to ułatwia potem dozowanie na patelnię.
Neleśniki smażymy w ten sposób, że gdy na stronie pojawią się bąbelki, obracamy placek i smażymy go tylko minutę na drugiej stronie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz