środa, 24 października 2012

Zupa marchwiowa z czerwona soczewicą...

Od kilku dni za oknem niezmiennie widnieje szarojesienny krajobraz...mgła...ani jednego przebłysku słońca, tylko gdzieniegdzie leżą żółte liście...zawsze to coś optymistycznego...

Pomyślałam sobie, że na taką aurę mogę przygotować w kuchni coś rozgrzewajacego na obiad.

Wybrałam zupę marchewkową na ostro w połączeniu z czerwona soczewicą. Marchewka wiadomo i zdrowa i smaczna.



 O soczewicy można powiedzieć to samo, tylko, że jest ona bardziej  nieznana i niedoceniana. A szkoda!



Zawiera dużo białka, kwasu foliowego, żelaza, skrobi, fosforu, wapnia. No i nadaje się doskonale w jadłospisie dla osób na diecie:)



Zupa marchwiowa z soczewicą

składniki(na 4 porcje):

  • 2 łyżeczki kminku
  • szczypta płatków chili
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 600 g marchwi
  • 140 g czerwonej soczewicy
  • 1 litr wywaru z warzyw(może być z kostki)
  • 125 ml mleka
  • jogurt albo śmietana
  • chleb naan albo tosty
W dużym rondlu podgrzewamy na sucho kminek i chili ok 1 min.-aż zacznie wydobywac się aromat.Połowę zawartości wyjmujemy i odkładamy. Do reszty dolewamy oliwę, mleko,wywar z warzyw, wrzucamy startą na grubych oczkach, marchewkę oraz soczewicę. Zagotowujemy i dusimy 15 min. aż soczewica będzie miękka.
Wszystko zmiksować na gładka masę.
Każdą porcje zupy wzbogacić jogurtem lub śmietaną, posypać lekko pozostałym, uprażonym kminkiem z chilii. Podawać z tostem. 


 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz