Pomyślałam sobie, że na taką aurę mogę przygotować w kuchni coś rozgrzewajacego na obiad.
Wybrałam zupę marchewkową na ostro w połączeniu z czerwona soczewicą. Marchewka wiadomo i zdrowa i smaczna.
O soczewicy można powiedzieć to samo, tylko, że jest ona bardziej nieznana i niedoceniana. A szkoda!
Zawiera dużo białka, kwasu foliowego, żelaza, skrobi, fosforu, wapnia. No i nadaje się doskonale w jadłospisie dla osób na diecie:)
Zupa marchwiowa z soczewicą
składniki(na 4 porcje):
- 2 łyżeczki kminku
- szczypta płatków chili
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 600 g marchwi
- 140 g czerwonej soczewicy
- 1 litr wywaru z warzyw(może być z kostki)
- 125 ml mleka
- jogurt albo śmietana
- chleb naan albo tosty
Wszystko zmiksować na gładka masę.
Każdą porcje zupy wzbogacić jogurtem lub śmietaną, posypać lekko pozostałym, uprażonym kminkiem z chilii. Podawać z tostem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz