niedziela, 14 października 2012

Babeczki jabłkowe z tofii...

Jabłka jesienią są najsmaczniejsze i dobrze wówczas wykorzystywać je w kuchni. Choć przyznam, że w moim domu bezpośrednie zjadanie jabłek jest ulubioną formą spożywania tych owoców:)
Oczywiście wszyscy kochamy przepyszną szarlotkę z maślaną kruszonką, ale tym razem zrobiłam troszkę babeczek jabłkowych z polewą toffi.





Babeczki  jabłkowe z toffi

składniki:
  • 2 jabłka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 25 dag mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 70 g brązowego cukru
  • 55 g masła plus dodatkowo do wysmarowania formy
  • 100 ml mleka
  • 100 ml soku jabłkowego
  • 1 jajko                                        
Wysmarować formę do muffinek masłem.
Jedno jabłko obrać ze skórki i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Drugie jabłko pokroić w cienkie, 5mm plasterki i zanurzyć w soku cytrynowym.


Przesiać mąkę, proszek do pieczenia i cynamon następnie dodać cukier i starte jabłka- delikatnie wymieszać.

Rozpuścić masło i zmieszać z mlekiem, sokiem jabłkowym i roztrzepanym jajkiem. Wlać płynna masę do miski z suchymi składnikami, następnie powoli mieszać aż powstanie jednolita masa.
Nakładać masę do foremki muffinkowej i na wierzch kładziemy po dwa plasterki jabłka.

Piec we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni, 20-25 min -powinny być złoto brązowe. Kiedy lekko ostygną wyjąc z formy i położyć na kratce do studzenia.
W tym czasie przygotowujemy polewę toffi.

polewa toffi:
  •  2 łyżki słodkiej śmietanki
  • 40 g brązowego cukru
  • 15 g masła    
Składniki włożyć do małego garnuszka i podgrzać. Mieszać aż cukier całkiem się rozpuści, następnie zwiększamy temperaturę i gotujemy 2 minuty. Musi powstać syrop. Delikatnie schłodzić i polać po każdej babeczce, odstawić do ostygnięcia. 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz