niedziela, 8 września 2013

Ciasto śliwkowo-migdałowe...

We wrześniu na stole królują u mnie śliwki, zawsze chętnie zjadane prosto z koszyka albo w cieście...



Dzisiaj wypróbowałam  połącznie śliwek z ciastem migdałowym...wyszło pysznie:)





CIASTO ŚLIWKOWO- MIGDAŁOWE

składniki:

  • 175 g mąki
  • 30 g mielonych migdałów
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 120 ml oleju słonecznikowego 
  • 120 ml jogurtu
  • 60 ml soku pomarańczowego
  • łyżka startej skórki pomarańczowej ( jeśli ktoś nie lubi intensywnego smaku pomarańczy można z rezygnować z dodania skórki a zastąpić aromatem pomarańczowym)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka extraktu z wanilii
  • 200g cukru
  • 7-8 śliwek

wykonanie:

Piekarnik nagrzać do temperatury 205 stopni. Formę natłuścić i oprószyc mąką, następnie wyłozyc pergaminem.

W misce wymieszać mąkę, migdały, proszek do pieczenia i sól.
Do drugiej miski wlać olej, jogurt, sok pomarańczowy i skórkę, jajko oraz extrat waniliowy. Wsypać cukier i dokładnie wymieszać. Masę wlać do miski z suchymi składnikami i dobrze wymieszać. Gotową masę wylewamy do formy ,na wierzch układamy pokrojone sliwki i posypujemy brązowym cukrem( ja do cukru dodałam 2 łyżeczki zmielonych migdałów...smak ciasta jest intensywniejszy), można też zrobić kruszonkę i użyc jej zamiast cukru.
Piec w piekarniku 35-45 min...  



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz