Dzisiaj wypróbowałam połącznie śliwek z ciastem migdałowym...wyszło pysznie:)
CIASTO ŚLIWKOWO- MIGDAŁOWE
składniki:
- 175 g mąki
- 30 g mielonych migdałów
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 120 ml oleju słonecznikowego
- 120 ml jogurtu
- 60 ml soku pomarańczowego
- łyżka startej skórki pomarańczowej ( jeśli ktoś nie lubi intensywnego smaku pomarańczy można z rezygnować z dodania skórki a zastąpić aromatem pomarańczowym)
- 1 jajko
- 1 łyżeczka extraktu z wanilii
- 200g cukru
- 7-8 śliwek
wykonanie:
Piekarnik nagrzać do temperatury 205 stopni. Formę natłuścić i oprószyc mąką, następnie wyłozyc pergaminem.
W misce wymieszać mąkę, migdały, proszek do pieczenia i sól.
Do drugiej miski wlać olej, jogurt, sok pomarańczowy i skórkę, jajko oraz extrat waniliowy. Wsypać cukier i dokładnie wymieszać. Masę wlać do miski z suchymi składnikami i dobrze wymieszać. Gotową masę wylewamy do formy ,na wierzch układamy pokrojone sliwki i posypujemy brązowym cukrem( ja do cukru dodałam 2 łyżeczki zmielonych migdałów...smak ciasta jest intensywniejszy), można też zrobić kruszonkę i użyc jej zamiast cukru.
Piec w piekarniku 35-45 min...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz