Idealnie nadaje się na gorące dni, bo jest lekka , orzeźwiająca i nie trzeba jej piec:)
Dodam jeszcze, że spód ciasta zrobiony jest z ciasteczek Oreo, tak lubianych przez moje dzieci...
"Pianka kokosowo-jogurtowa z jagodami"
Składniki:
- 300 g ciasteczek Oreo z nadzieniem czekoladowym
- 60 g masła roztopionego lub bardzo miękkiego
- 500 ml śmietanki kokosowej 22%-schłodzonej ( ja użyłam mleka kokosowego, ale może też być śmietanka 30%)
- 1000 g jogurtu greckiego 10% -w temp. pokojowej
- 6 łyżek cukru pudru (można dodać więcej jak ktoś woli)
- 7 łyżeczek żelatyny rozpuszczonej w 1/3 szklanki gorącej wody
- 1 galaretka z owoców leśnych
- 250 g jagód
- 3/4 szklanki wiórków kokosowych
- Ciastka i masło umieścić w malakserze i zmiksować do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku. Formę kwadratową o boku 23 cm ( lub tortownicę o średnicy 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wysypać do niej ciasteczkową masę, wyrównać, wygładzić i dokładnie, ściśle wgnieść w dno formy. Schłodzić przez 30 minut w lodówce.
- Żelatynę zalać gorącą wodą, wymieszać, by nie było najmniejszych grudek. Lekko przestudzić.W misie umieścić schłodzoną śmietankę kokosową. Ubić na sztywną pianę (uwaga: śmietanka kokosowa po ubiciu nie jest aż tak sztywna jak ubita śmietana kremówka).Dodawać jogurt, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Ubijać na najwyższych obrotach przez kilka minut - nie ma obaw o zwarzenie się masy (tylko przy użyciu śmietanki kokosowej). Na sam koniec dodać cukier puder i zmiksować.Do żelatyny dodać 2 łyżki masy jogurtowej, dobrze rozprowadzić. Cienką strużką wlewać do ciągle ubijanej masy jogurtowej, miksując.
Schłodzony spód z Oreo wyjąć z lodówki, przelać na niego masę jogurtową, wyrównać. Schłodzić w lodówce przez 12 godzin lub do całkowitego stężenia pianki ( mi zajęło to 2 godziny)
- Galaretkę - rozpuścić ją w 300 ml wrzącej wody, całkowicie wystudzić. Na stężoną piankę wyłożyć równo jagody, zalać zimną galaretką. Odstawić do lodówki do steżęnia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz