To bardzo prosty przepis, łatwy w wykonaniu i naprawdę pachnący owocami. Każdy, kto lubi owocowe ciasta, wilgotne i puszyste...będzie zadowolony...
Torta di Nada
Na początek potrzebujemy nieco masła i pergamin to przygotowania formy(ja użyłam tortownicy o średnicy 22 cm)
Składniki:
- 4 duże jajka - w temp. pokojowej
- 250 g cukru
- 180 g masła- roztopić
- 0.5 szkl. oliwy z oliwek (może być też olej rzepakowy, jeśli ktoś nie lubi smaku oliwy)
- 150 ml mleka
- 1 łyżeczka extraktu z wanilii
- 400 g mąki pszennej
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli morskiej
- skórka z dwóch pomarańczy i dwóch cytryn
- ok. 600 g jagód albo winogron(najlepiej czerwonych)
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni.
Całe jajka i cukier dajemy do miski i miksujemy 3 min, aż masa stanie się puszysta i jasnożółta. Następnie dodajemy rozpuszczone i schłodzone masło, olej, mleko a także wanilię. Dobrze ubić a potem dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodać także starte skórki z pomarańczy i cytryny, mieszać drewnianą łyżką aż wszystko dokładnie się wymiesza. Odstawić ciasto na bok na 10 min, aby mąka dobrze wchłonęła płyn.
1/4 jagód wymieszać z ciastem i przełożyć do formy , wygładzić wierzch.
Włożyć ciasto do piekarnika na środkowy poziom i piec 15 min, następnie wyjąć i rozscypać pozostałe jagody na wierzch ciasto, lekko je wciskając.. Włożyć z powrotemna 30-40 min. aż wierzch zrobi sie złocisto- brązowy. Wyjąć ciasto z piekarnika. . Po 10 min. odkroić ciasto od brzegów blaszki , położyć na kratce do studzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz