środa, 7 października 2015

Jesienna rozgrzewka...czyli...pyszna zupa z marchwi i soczewicy...

Nie da się ukryć, nadciągnęły jesienne dni, dmucha mocniej wiatr i to, co doskwiera mi najbardziej, to szarość nieba...

Ale, żeby nie było tak pesymistycznie, to dzisiaj znalazłam  wspaniałe antidotum pogodowe...coś co ucieszy podniebienie, rozgrzeje żołądek i zmarznięte palce, doda rumieńców i wzmoży energię do pracy...
...zupa z marchwią i soczewicą... bo o niej tu mowa...niezwykle prosta w wykonaniu, zdrowa...dlatego idealna dla dzieci...i...nie da jej sie zepsuć...polecam...polecam...




ZUPA MARCHEWKOWO-SOCZEWICOWA

składniki:

  • 700 g marchewki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 2 - 3 pełne łyżki masła
  • 1 łyżka świeżo startego imbiru (lub mniej, dla wersji łagodnej)
  • 200 g czerwonej soczewicy
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz
  • 3 łyżki puree pomidorowego
  • 1,5 litra gorącego bulionu jarzynowego
  • 1 szklanka mleka lub więcej dla odpowiedniej konsystencji zupy
Dodatki: drobny makaron w kształcie gwiazdek, ryżu, kółeczka...albo ryż

wykonanie:

Marchewkę obrać, opłukać i pokroić na 2 - 3 cm kawałki. W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę z oliwek, zeszklić cebulę nie rumieniąc. Dodać masło i imbir i podgrzewać przez około pół minuty na małym ogniu.

Dodać marchewkę i smażyć przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodać soczewicę, wymieszać, doprawić solą i pieprzem, smażyć mieszając od czasu do czasu przez kolejne 3 minuty.

Dodać puree pomidorowe, wlać bulion, doprowadzić do wrzenia, przykryć i gotować przez około 15 - 20 minut, aż marchewka i soczewica będą miękkie.
Zmiksować na gładki mus, dodać mleko i jeszcze raz zmiksować. Dolać więcej mleka, gdyby zupa była za gęsta.




Zupę podawać gorącą, z ugotowanym makaronem lub ryżem.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz