Ale, żeby nie było tak pesymistycznie, to dzisiaj znalazłam wspaniałe antidotum pogodowe...coś co ucieszy podniebienie, rozgrzeje żołądek i zmarznięte palce, doda rumieńców i wzmoży energię do pracy...
...zupa z marchwią i soczewicą... bo o niej tu mowa...niezwykle prosta w wykonaniu, zdrowa...dlatego idealna dla dzieci...i...nie da jej sie zepsuć...polecam...polecam...
ZUPA MARCHEWKOWO-SOCZEWICOWA
składniki:
- 700 g marchewki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 2 - 3 pełne łyżki masła
- 1 łyżka świeżo startego imbiru (lub mniej, dla wersji łagodnej)
- 200 g czerwonej soczewicy
- sól morska i świeżo zmielony pieprz
- 3 łyżki puree pomidorowego
- 1,5 litra gorącego bulionu jarzynowego
- 1 szklanka mleka lub więcej dla odpowiedniej konsystencji zupy
wykonanie:
Marchewkę obrać, opłukać i pokroić na 2 - 3 cm kawałki. W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę z oliwek, zeszklić cebulę nie rumieniąc. Dodać masło i imbir i podgrzewać przez około pół minuty na małym ogniu.
Marchewkę obrać, opłukać i pokroić na 2 - 3 cm kawałki. W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę z oliwek, zeszklić cebulę nie rumieniąc. Dodać masło i imbir i podgrzewać przez około pół minuty na małym ogniu.
Dodać marchewkę i smażyć przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodać soczewicę, wymieszać, doprawić solą i pieprzem, smażyć mieszając od czasu do czasu przez kolejne 3 minuty.
Dodać puree pomidorowe, wlać bulion, doprowadzić do wrzenia, przykryć i gotować przez około 15 - 20 minut, aż marchewka i soczewica będą miękkie.
Zmiksować na gładki mus, dodać mleko i jeszcze raz zmiksować. Dolać więcej mleka, gdyby zupa była za gęsta.
Zupę podawać gorącą, z ugotowanym makaronem lub ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz