Zatem wiedząc, że niedzielne ciasto musi być...sięgnęłam po najbardziej kochany owoc w naszym domu...jabłka!! Rzez jasna, rzuciłam się na poszukiwania w necie jakiegoś nowego przepisu, bo mała odmiana zawsze jest mile widzina...
Znalazłam! Wiewiórkę (zastanawiam się nad znaczeniem nazwy)...jabłecznik z dodatkiem czekolady...szybki i łatwy w przygotowaniu i w ostatecznym wydaniu smaczny!
Jabłecznik " Wiewiórka "
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 50 g rodzynek
- 50 g suszonej żurawiny
- 1 szklanka orzechów włoskich
- 100 g ciemnej czekolady
- 4 jabłka
- 2 łyżeczki cynamonu
- 3/4 szklanki drobnego cukru lub cukru pudru
- 4 łyżki stopionego masła lub oleju roślinnego
Jajka ocieplić w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli, wymieszać.
Rodzynki i żurawinę zalać wrzątkiem i odcedzić na sitku po 10 minutach moczenia.
Orzechy i czekoladę posiekać na kawałeczki.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z cynamonem.
Jajka ubić z drobnym cukrem lub cukrem pudrem na bardzo puszystą, jasną masę (ok. 10 minut na średnich obrotach miksera). Dodać roztopione i ostudzone masło oraz mąkę z proszkiem, sodą i solą (najlepiej jeszcze raz przesiać składniki bezpośrednio do miski z jajkami). Wszystko zmiksować na minimalnych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników.
Dodać jabłka, orzechy, rodzynki oraz czekoladę, wymieszać łyżką.
Formę o wymiarach około 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 45 minut (do suchego patyczka).
Wystudzone ciasto posypać obficie cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz