czwartek, 4 czerwca 2015

Bułeczki drożdżowe z truskawkami...sposób na udaną kolacje...




Ciąg na truskawki trwa...szczerze mówiąc,  w czerwcu kuchnia nieustannie pachnie tymi pysznymi owocami...

Dzisiaj robimy sobie kolację w promieniach zachodzącego słońca w ogródku...i pachnące dróżdzówki doskonale smakują z kubkiem ciepłego mleka...



Bułeczki drożdżowe z truskawkami

składniki:


ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 75 g cukru
  • 70 g rozpuszczonego masła
  • 5 g drożdży instant (ok. 20 g świeżych drożdży)
  • 2 jajka
kruszonka:

  • 70 g mąki
  • 50 g cukru
  • 50 g miękkiego masła

truskawki

wykonanie:

Do miski przesiej mąkę, dodaj jajka, cukier oraz drożdże, wymieszaj łyżką. Następnie dodaj podgrzane mleko i rozpuszczone masło, mieszaj tak długo, aż wszystkie składniki się wymieszają.
Miskę z ciastem przykryj czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30-40 minut. Z wyrośniętego ciasta utwórz kulki (każda około 100 g), następnie rozpłaszczaj je formując bułeczki, układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

kruszonka:

Wymieszaj mąkę z cukrem i miękkim masłem.Rozcieraj palcami tak długo , aż powstanie kruszonka.

Na rozpłaszczone bułki nakładamy pokrojone w kostkę truskawki i posypujemy kruszonką...

potem tylko pozostaje upiec, wystudzić i zjeść! smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz