Ciąg na truskawki trwa...szczerze mówiąc, w czerwcu kuchnia nieustannie pachnie tymi pysznymi owocami...
Dzisiaj robimy sobie kolację w promieniach zachodzącego słońca w ogródku...i pachnące dróżdzówki doskonale smakują z kubkiem ciepłego mleka...
Bułeczki drożdżowe z truskawkami
składniki:
ciasto:
ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 100 ml ciepłego mleka
- 75 g cukru
- 70 g rozpuszczonego masła
- 5 g drożdży instant (ok. 20 g świeżych drożdży)
- 2 jajka
- 70 g mąki
- 50 g cukru
- 50 g miękkiego masła
truskawki
wykonanie:
Miskę z ciastem przykryj czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30-40 minut. Z wyrośniętego ciasta utwórz kulki (każda około 100 g), następnie rozpłaszczaj je formując bułeczki, układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
kruszonka:
Na rozpłaszczone bułki nakładamy pokrojone w kostkę truskawki i posypujemy kruszonką...
potem tylko pozostaje upiec, wystudzić i zjeść! smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz