A co! Niech będzie miłe pożegnanie karnawału, ale nieco mniej obciążone kalorycznością i tłustością niż w tradycyjny, iście polski Tłusty Czwartek...(swoja drogą tej okazji też nie odpuściliśmy w domu).
Polecam szczególnie te cytrynowe, bo są nie tylko pyszne, delikatne ale i
bardzo łatwe do zrobienia...
MUFFINKI CYTRYNOWE
składniki (12 sztuk):
• 300 g mąki pszennej
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 150 g cukru
• szczypta soli
• 2 łyżki startej skórki z cytryny (tylko najbardziej żółta zewnętrzna część)
• 1 opakowaniu cukru wanilinowego
• 2 jajka
• 250 ml jogurtu, kefiru, maślanki
• 125 g masła, roztopionego
wykonanie:
Formę wypełniamy papilotkami, piekarnik nagrzewamy do temperatury 190
stopni.
Następnie do większej miski wsypujemy suche składniki, czyli przesianą
mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól, cukier waniliowyi startą skórkę z
cytryny.
W drugiej misce ubijamy lekko jajka, jogurt(lub kefir albo maślankę) i
schłodzone masło.
Gotowa masę wlewamy delikatnie w środek suchych składników i mieszamy aż
powstanie jednolita masa.
Papilotki wypełniamy gotowym ciastem i wstawiamy do piekarnika na 20-25
min. Po upieczeniu schładzamy muffinki i polewamy polewą z białej
czekolady(pół tabliczki białej czekolady rozpuszczamy w wodnej kąpieli z 50 ml
słodkiej śmietanki, mieszamy i kiedy masa będzie schłodzona i gęstniejąca-
polewamy muffinki)
nareszcie mogę komentować. ale obawiam się że do końca postu w ogóle nie będę tu zaglądać, bo nie wytrzymam tak pysznie wyglądają te słodycze. z resztą jak zawsze. pozdrawiam
OdpowiedzUsuń