sobota, 9 lutego 2013

Oponki serowe na zakończenie karnawału...


Tłusty czwartek już był, ale do zakończenia karnawału jeszcze pozostało kilka dni...kilka dni na skosztowanie różnych pyszności... do których niewątpliwie należą oponki serowe(niedrożdżowe) z lukrem cynamonowym..



           OPONKI SEROWE Z LUKREM CYNAMONOWYM

składniki na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej 
  •  1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 
  •  250 g serka mascarpone lub twarogu rozdrobnionego widelcem
  •  1/3 szklanki cukru
  • 2 jajka (lub 2 żółtka i około 4 - 6 łyżek gęstej śmietany lub jogurtu greckiego)
1l tłuszczu do smażenia-np. olej słonecznikowy

 składniki na lukier:

  • 200 g cukru pudru
  • 1 - 2 łyżeczki cynamonu w proszku
  • około 4 łyżek wody lub mleka



wykonanie:


 Mąkę przesiać razem z sodą do miski, dodać ser, cukier oraz jajka. Zamiast całych jajek możemy dodać tylko żółtka, zamiast białek dajemy wówczas śmietanę lub jogurt grecki. Składniki wymieszać łyżką do połączenia się składników, wyrobić chwilę ręką na gładkie ciasto, w razie potrzeby dodać troszkę więcej mąki gdyby ciasto się kleiło.
 Wyłożyć je na stolnicę lub blat podsypany mąką. Rozpłaszczyć dłonią na placek o wysoki około 1-1,5 cm. Wierzch oprószyć mąką gdyby się kleił. Wyciąć szklanką kółka (około 6 - 7 cm), w środku małym kieliszkiem a najlepiej nakrętką wyciąć mniejsze kółeczka. Złączyć resztki ciasta w jeden kawałek i wyciąć kilka nowych oponek.
 Nagrzać olej do około 175 stopni C, w średnim garnku, na wysokość około 10 cm. Przygotować lukier: do miseczki wsypać cukier puder i cynamon, mieszając wlewać stopniowo po łyżce wodę lub mleko aż lukier będzie gładki i gęsty.Oponki smażyć partiami, po około 5 sztuk .
Odkładać na ręczniki papierowe. Jeszcze ciepłe maczać w lukrze i odkładać na paterę.









 



1 komentarz:

  1. Oponki robiłam,ale zaciekawił mnie lukier..na takie zastosowanie cynamonu nie wpadłam:)

    OdpowiedzUsuń