niedziela, 18 października 2015

Jabłecznik zwany WIEWIÓRKĄ...na jesienne spotkania przy kawie...

Przez ostatni tydzień w mojej kuchni było bardzo dyniowo (w końcu sezon na to śłoneczne warzywo nie trwa długo), nie tylko rózne zupy z dodatkiem dyni, ale i placuszki jogurtowe, babeczki z dodatkiem powideł...i poczułam, że chyba czas na przerwę...dzieci zreszta też miały ochotę na urozmaicenie...

Zatem wiedząc, że niedzielne ciasto musi być...sięgnęłam po najbardziej kochany owoc w naszym domu...jabłka!! Rzez jasna, rzuciłam się na poszukiwania w necie jakiegoś nowego przepisu, bo mała odmiana zawsze jest mile widzina...

Znalazłam! Wiewiórkę (zastanawiam się nad znaczeniem nazwy)...jabłecznik z dodatkiem czekolady...szybki i łatwy w przygotowaniu i w ostatecznym wydaniu smaczny!





Jabłecznik " Wiewiórka "

składniki:
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 50 g rodzynek
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 100 g ciemnej czekolady
  • 4 jabłka
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3/4 szklanki drobnego cukru lub cukru pudru
  • 4 łyżki stopionego masła lub oleju roślinnego
wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
 
Jajka ocieplić w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli, wymieszać.

Rodzynki i żurawinę zalać wrzątkiem i odcedzić na sitku po 10 minutach moczenia.

Orzechy i czekoladę posiekać na kawałeczki.

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z cynamonem.
Jajka ubić z drobnym cukrem lub cukrem pudrem na bardzo puszystą, jasną masę (ok. 10 minut na średnich obrotach miksera). Dodać roztopione i ostudzone masło oraz mąkę z proszkiem, sodą i solą (najlepiej jeszcze raz przesiać składniki bezpośrednio do miski z jajkami). Wszystko zmiksować na minimalnych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników.

Dodać jabłka, orzechy, rodzynki oraz czekoladę, wymieszać łyżką.
Formę o wymiarach około 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 45 minut (do suchego patyczka).

Wystudzone ciasto posypać obficie cukrem pudrem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz