wtorek, 9 czerwca 2015

Sernik malinowy na spodzie brownie...

Czasem najdzie mnie ochota na sernik...wiadomo, że sama niewele z niego zdąże zjeść, ale sama przyjemność pieczenia jest...

Tym razem w wersji malinowej...



Składniki:

Spód brownie:

• 150 g masła
• 150 g gorzkiej czekolady
• 2 jajka
• 1/2 szklanki cukru
• 90 g mąki 

masa serowa:
  • 1 kg twarogu(trzykrotnie zmielony)
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • budyń waniliowy lub smietankowy
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g świeżych malin
wykonanie:

 Okrągłą tortownicę o średnicy 22 - 23 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia, tak, aby papier sięgał ponad brzeg foremki. Piekarnik nagrzać do 160 stopni C. 

Masło pokroić na kawałeczki, włożyć do rondelka i na małym ogniu roztopić mieszając. Odstawić z ognia, dodać drobno posiekaną czekoladę i mieszając roztopić do uzyskania jednolitej masy.

W oddzielnej misce rozmiksować jajka z cukrem, nie ubijać. Dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem i zmiksować krótko na gładką masę. Dodać mąkę (najlepiej przesiać ją bezpośrednio przez sitko) i krótko zmiksować na jednolite ciasto. Wyłożyć do przygotowanej blaszki i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 19 minut, wyjąć z piekarnika, ale piekarnika nie wyłączać.

Żótka oddzielić od białek. Żótka ubić z cukrem na pulchny kogel- mogel. Następnie dodać go do zmielonego sera, wsypać mąkę i proszek do pieczenia i zmiksować do uzyskania jednolitej masy, następnie dorzucić mainy i jeszcze chwilę miksować, aż składniki dobrze sie połączą. Na koniec dodać ubite białka i delikatnie wymieszać z masą serową, którą delikatnie wylewamy na podpieczony spód browni i pieczemy jeszcze ok godziny, aż ciasto będzie dobrze ścięte.
Po wyjęciu z piekarnika sernik należy bardzo dobrze schłodzić. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz