niedziela, 28 czerwca 2015

Malinowa pianka na ciemnym biszkopcie...pyszny początek lata...

Niespodziewanie szybko lato zaczęło zachowywać się tak, jak na lato przystało... robi się coraz bardziej ciepło, przez co w ogródku przepięknie wszystko kwitnie, nie tylko piwonie i róże, zwłaszcza te herbaciane, ale i lawenda, margaretki i maciejka...

Prawdę mówiąc tylko niedziela jest takim dniem( jak cudownie, że jest), kiedy mogę pozwoić sobie na małe leniuchowanie przy popołudniowej kawie, książce i ...kawałku tego co zostanie dla mnie po jakimś cieście...

Zrobił się intensywnie owocowy czas i nie można go zmarnować za nic...po szaleństwie truskawkowym, czas na maliny, jagody i...arbuzy...ach i jak tu nie kochać lata!!!!

W lodówce już czeka schłodzone ciasto malinowe, lekko kwaśne, soczyste, delikatne i takie maślane...polecam na letnie dni...




Malinowa pianka na ciemnym biszkopcie

składniki:

ciasto:

  • 25 g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżka kakao (3 g)
  • 1 jajko
  • 30 g cukru kryształ (najlepiej drobnego)
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 

pianka malinowa:

  • 500 g schłodzonej śmietanki 30 % (albo 36%)
  • 250 g malin (świeżych albo mrożonych)
  • 1 galaretka malinowe (1 galaretka na 200 ml płynu – u mnie wyszło 150 ml musu malinowego + 50 ml gorącej wody)
  • 3 łyżki cukru pudru (do smaku)
  • 1 łyżka żelatyny (niekoniecznie)
  • 200 g całych świeżych
dekoracja:

  • 125 ml gęstej śmietanki 36%
  • 125 g mascarpone

wykonanie:

Jajko ubij na puszystą jasną piankę, następnie cały czas miksując dodawaj stopniowo cukier. Zmniejsz obroty miksera i dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao – miksuj tylko do połączenia składników. Masę przelej do formy(np. totownica o śr. 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 25 minut. Następnie biszkopt ostudź, delikatnie wyjmij z formy, odklej papier do pieczenia, a blaszkę wyłóż folią spożywczą, po czym ponownie włóż biszkopt.


Schłodzoną śmietankę ubij na puszysta masę, dodaj cukier puder i ponownie delikatnie wymieszaj. Maliny zmiksuj i przetrzyj przez sito, aby przecier oddzielić od pestek. Galaretkę malinową rozpuść w 50 ml gorącej wody i połącz z musem malinowym, płyn przelej do ubitej śmietanki i delikatnie zmiksuj – piankę można dodatkowo zagęścić 1 łyżką żelatyny rozpuszczonej w 3 łyżkach gorącej wody – wtedy pianka będzie bardziej gęsta.
Połowę masy przełóż na biszkopt następnie ułóż na nim świeże maliny, posyp słodkim kakao i przykryj drugą częścią masy. Górę wygładź i wstaw na min. 3 godz. do lodówki, żeby pianka dobrze stężała. Przed podaniem ozdób przygotowana masą z ubitej śmietanki wymieszanej z mascarpone...





Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza