czwartek, 7 kwietnia 2016

Makaron z sosem z cukinii i kulkami szpinakowymi...



Właściwie, to zupełnie nie byłam przygotowana do napisania tego postu...głównie pod względem fotografii...najpierw chciałam wypróbowac przepis a potem ewentualnie powtórzyć już zaopatrzona w towarzystwo aparatu fotograficznego...ale wyszło inaczej...i cóż...proponuję cieszyć się końcowymi efektami kulinarnymi, jeśli juz postanowicie wypróbować ten przepis ...

Autorem dania jest mój guru kuchni włoskiej...Antonio Carluccio...od którego uczę się krok po kroku kuchni włoskiej...narazie przekopuję księgę dotyczącą makaronów...

Dzisiaj natrafiłam na  Pennoni Giardiniera, czyli 

Makaron penne z sosem z cukinii i kulkami szpinkaowymi

SKŁADNIKI:

400 g makaronu penne ( można użyć też paccheri albo rigatoni- obydwa makarony maja kształt rurek)

40 g parmezanu, świeżo startego

kulki szpinkowe:
  • 600 g młodego szpinaku
  • 2 średnie jajka, lekko rozbite
  • 1 ząbek czosnku, roztartego
  • odrobinę gałki muszkatołowej w proszku (można zetrzeć troszkę świeżej)
  • 50 g  bułki tartej
  • 20 g parmezanu świeżo startego
  • oliwa z oliwek do smażenia
sos:
  • 8 łyżek oliwy z oliwy
  • 1 ząbek czosnku, drobno pokrojony
  • 1 mała papryczka chilli niezbyt ostra, drobno pokrojona
  • 300 g startej cukinii
Na początku zajmiemy sie kulkami szpinkowymi. Liście wrzucamy do gotującej się , lekko posolonej wody na kilka minut. Wyciągamy łyżką cedzakową i schładzamy. Kiedy już wystygnie, odciskamy resztę wody i kroimy liście , ale nie za drobno. Do miski wkładamy szpinak, jajka, czosnek, gałkę muszkatołową, bułke tartą i parmezan. Miksujemy a z powstałej masy lepimy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Obsmażamy kulki na oliwie, aż będą lekko brązowe. Po usmażeniu odstawiamy na bok.

Teraz kolej na makaron, gotujemy go w osolonej wodzie ok 12-15 min. Odcedzamy.

W czasie gotowania makaronu przygotowujemy sos. Ścieramy cukinię ze skórką na tarce o grubych oczkach. Następnie podgrzewamy na dużej patelni oliwę, dodajemy czosnek i chilli oraz cukinię. Gotujemy szybko w oleju ok. 3-4 min. Dodajemy sól i pieprz do smaku.

Mieszamy ugotowany makaron z sosem. Rodzielamy na podgrzane talerze. Makaron posypujemy startym parmezanem i kładziemy kilka kulek na wierzch...

Smacznego!



Efekt końcowy, wyglądał u mnie bardzo podobnie, dlatego pozwoliłam sobie zamieścić to wypozyczone zdjęcie :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz