niedziela, 21 lipca 2013

Jagodowe muffiny na wakacyjne popołudnie...

Bardzo lubię jagody, zwłaszcza te świeże, zrywane w lesie w czasie wakacji....
Z dzieciństwa pamiętam przepyszną zupę jagodową i pierogi z jagodami, polewana słodką śmietaną...pycha!



 Na dzisiejsze, niedzielne popołudnie wybrałam coś jagodowego na deser...czyli...

" JAGODOWE MUFFINY"



Składniki podaję na 12 porcji

100 g otrębów (pszennych lub owsianych)
300 ml mleka
300 g mąki pszennej
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
240 g cukru (lub mniej, może być brązowy)
300 ml oleju słonecznikowego
200 g jagód


Przygotowanie:

Formę na muffiny wykładamy papilotkami lub smarujemy olejem. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.
Otręby mieszamy z mlekiem i odstawiamy na czas przygotowania reszty składników( ja tym razem zamiast otrębów użyłam błyskawicznych płatków owsianych).
Do jednej miski przesiewamy mąkę ,sól, proszek do pieczenia oraz sodę.
Do drugiej wbijamy jajka, dodajemy cukier i olej.Wszystko dobrze rozbełtać i wymieszać- nie miksować
Następnie do miski z mąka wylać płynną masę i potem nasączone otręby-delikatnie wymieszać. Na koniec dodajemy jagody i bardzo ostrożnie mieszamy.
Papilotki wypełniamy w całości masą i wstawiamy do piekarnika na 20-25 min. Najlepiej pod koniecpieczenia sprawdzić patyczkiem,czy środek muffinek jest suchy.

Można podawać jeszcze ciepłe. Wspaniale smakują z mlekiem...

 

choć ja i tak najbardziej lubie je z kawą:):)


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz