Z dzieciństwa pamiętam przepyszną zupę jagodową i pierogi z jagodami, polewana słodką śmietaną...pycha!
" JAGODOWE MUFFINY"
Składniki podaję na 12 porcji
• 300 ml mleka
• 300 g mąki pszennej
• 2 łyżeczki sody oczyszczonej
• 1/2 łyżeczki soli
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 3 jajka
• 240 g cukru (lub mniej, może być brązowy)
• 300 ml oleju słonecznikowego
• 200 g jagód
Przygotowanie:
Formę na muffiny wykładamy papilotkami lub smarujemy olejem. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.
Otręby mieszamy z mlekiem i odstawiamy na czas przygotowania reszty składników( ja tym razem zamiast otrębów użyłam błyskawicznych płatków owsianych).
Do jednej miski przesiewamy mąkę ,sól, proszek do pieczenia oraz sodę.
Do drugiej wbijamy jajka, dodajemy cukier i olej.Wszystko dobrze rozbełtać i wymieszać- nie miksować
Następnie do miski z mąka wylać płynną masę i potem nasączone otręby-delikatnie wymieszać. Na koniec dodajemy jagody i bardzo ostrożnie mieszamy.
Papilotki wypełniamy w całości masą i wstawiamy do piekarnika na 20-25 min. Najlepiej pod koniecpieczenia sprawdzić patyczkiem,czy środek muffinek jest suchy.
Można podawać jeszcze ciepłe. Wspaniale smakują z mlekiem...
choć ja i tak najbardziej lubie je z kawą:):)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz