sobota, 12 grudnia 2015

Piernikowy zapach świąt...

Jak co roku, pierwszymi kulinarnymi zwiastunami nadchodzących Świąt Bożego Narodzenia, są pierniczki, które nie tylko zawisną pełne zapachu i kolorów na choince, ale i wcześniej dadzą dużo radości dzieciom. 

Tradycyjnie korzystam z jednego przepisu, który uważam za bardzo smaczny, nieskomplikowany i przede wszystkim sprawdzony. Zazwyczaj pieczenie pierniczków odbywa sie u nas w dwóch turach...pierwsza należy do mnie, bo robię cały zestaw tych aromatycznych cudności specjalnie do powieszenia na choinkę i nierzadko jako prezenty dla sąsiadów...
Druga tura zupełnie oddana w ręce dzieci...wykrawają, pieką i potem to co najlepsze...ozdabiają z cała pasją i własna twórczością... zabawa zawsze jest udana...


PIERNICZKI

SKŁADNIKI:

  • 2 szkl mąki
  • 2 jajka
  • 3/4 szkl cukru
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki miodu
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • doatkowo do ozdabiania pierniczków,obrane  migdały, orzechy, wiórki kokosowe. kolorowy maczek...albo lukier


WYKONANIE:

Do przesianej mąki wlać rozpuszczony, gorący miód i wymieszać łyżką. Dodać cukier, sodę i przyprawy, a gdy masa lekko przestygnie, dodać masło i jajo.
Dokładnie wyrabiać ręką, aż ciasto będzie gładkie. Gotowe rozwałkować na posypanej mąką stolnicy (ciasto łatwo przywiera ,więc nalezy dbać o regularne podsypywanie ciasta mąką).
Następnie foremkami wykrawamy pierniczki, układamy je na blaszce, smarujemy rozmąconym jajem i dekorujemy.
Piec ok 15 min w temp 180 stopni.
W zamkniętej puszce można je przechowywać je nawet kilka tygodni.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz