niedziela, 19 lipca 2015

Babeczki cynamonowe z jagodami...na smaczny podwieczorek...

Babeczki, czy muffiny to dla mnie najszybszy i najłatwiejszy sposób na szybki deser...najczęściej robiony w trakcie przygotowywania obiadu...tak jak dzisiaj...

Nagła decyzja o wyjściu do parku...no i wiadomo...trzeba coś zabrać na przekąskę...a tu prawie obiad  gotowy, czasu brak na większe wypieki...zaglądam do lodówki...a tam  pozostałości jagód po poprzednich babeczkach...ważę. Idealnie 200 g -tyle ile trzeba  do znalezionego przepisu...5 min mieszania składników, 15 pieczenie i 10 min ozdabianie. Zanim wyłączyłam palnik w kuchence...babeczki czekały gotowe do zabrania...



Babeczki cynamonowe z jagodami

składniki:

ciasto na babeczki:
  • 110 g mąki samorosnącej
  • 110 g miękkiej margaryny
  • 110 g cukru bardzo drobnego
  • 1 łyżeczka extratu z wanilii
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 duże jajka
  • szczypta soli


dekoracja:
  • 225 g serka kremowego(ja użyłam serka philadelphia)
  • cukier puder, wg uznania
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • kilka kropel barwnika fioletowego
  • 200 g jagód

wykonanie:


Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Wyłożyć papilotkami formę  do muffinek.

Wszystkie składniki ciasta włożyć do miski i miksować przez dwie minuty, aż powstanie jednolita, miękka masa. Ciasto nałożyć w równej ilości d papilotek i piec  około 15-18 min.Sprawdzić patyczkiem środek babeczki i jeśli jest schy, wyjąć z piekarnika i wystudzić. 

W czasie studzenia robimy masę do ozdabienia. Serek mieszamy z cukrem a kiedy powstanie jednolita masa , dodajemy barwnik.

Tak powstałą masę nakładamy na babeczki i przyozdabiamy każdą z nich jagodami...




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz