Czekolada, to jeden z ulubionych przysmaków, w kategorii słodycze, moich
dzieci...i czasami lubię sprawić im prawdziwie czekoladowe szaleństwo. Nie dość, że mam pewność, że wszystko zniknie, to tego dnia dodatkowo zapunktuję...a co tam...kto tego nie lubi ?
Jako,że w niedzielę staram sie skracać jak najbardziej , pobyt w kuchni ...to przy okazji przygotowywania obiadu, postanowiłam zrobić szybkie muffinki, które wyszły przepyszne... szczerze mówiąc...mam nadzieję,że i wam posmakują!
Muffiny czekoladowe z mussem...
Składniki na 12 babeczek:
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni
W misie miksera utrzeć masło z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu.Dodać wanilię i jogurt. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem i kakao, wymieszać szpatułką.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasto przełożyć do papilotek wypełniając.
Piec w temperaturze 180 stopni, przez około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.
- 120 g masła
- 110 g drobnego cukru do wypieków
- 2 duże jajka
- 150 g mąki pszennej np. tortowej
- 50 g kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka extratu waniliowego
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao, odłożyć.
W misie miksera utrzeć masło z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu.Dodać wanilię i jogurt. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem i kakao, wymieszać szpatułką.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasto przełożyć do papilotek wypełniając.
Piec w temperaturze 180 stopni, przez około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.
muss czekoladowy:
- 2 żółtka
- 100 g czekolady mlecznej , deserowej, gorzkiej
- 300 ml śmietanki kremówki 36%
- 2 łyżki cukru do wypieku
- cukier puder (o ilości decydujemy sami)
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli i po rozpuszczeniu schładzamy. W miseczce ubijamy zółtka z drobnym cukrem na puszystą i gęstą masę , po czym dodajemy schłodzoną czekoladę i miksujemy krótko do wymieszania. W osobnej misce ubijamy kremówkę z cukrem pudrem. Kiedy śmietana będzie już gęsta, wlewamy masę czekoladową i wszystko razem delikatnie mieszamy szpatułką. Gotowa masą przyozdabiamy muffiny. Można je również schłodzić w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz