niedziela, 12 lipca 2015

Ciasto z morelami...

Latem, bardzo trudno jest się oprzeć owocowym smakowitościom...nie mówię tylko o przepysznych truskawkach, porzeczkach, malinach ,czereśniach, najchętniej spożywanych na surowo...ale o ich wykorzystaniu w otoczce kruchego ciasta, maślanej kruszonki, pianki itd... 

Gdy tylko nadchodzi weekend, włącza się we mnie iskierka poszukiwacza wśród całej sterty internetowych stron, książek kulinarnych stojących na kuchennej półce...i wówczas rezerwuje sobie najbardziej relaksujące chwile na pieczenie...bo mnie pieczenie relaksuje...no oczywiście poza tymi momentami, kiedy wszystkie dzieci naraz chcą mi pomagać...i robi sie rwetes...

Wczorajsza sobota obfitowąła w tyle rżnych zajęć, że wieczorem myśłąłam tylko o jednym relaksie...miękkiej poduszce...

Ale za to niedzielny poranek...skusił mnie swoją ciszą i patrząc na morele w koszyku...wiedziałam! Zrobię ciasto, ale takie, żeby było szybko, łatwo i oby smacznie...

znalazłam...




CIASTO Z MORELAMI

składniki:

ciasto:

  • 1 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 110 g masła
  • 1 jajko
  • 500 g moreli


Budyń:

  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 750 ml mleka
  • 5 łyżek cukru


Kruszonka:

  • 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 5 łyżek cukru
  • 75 g masła
  • ok. 1 łyżeczki kakao 
wykonanie:

 W malakserze zmiksować mąkę, cukier, proszek do pieczenia z masłem. Dodać jajko i ponownie zmiksować. Wyjąć i szybko zagnieść gładkie ciasto. Można również ciasto zagnieść tradycyjnie ręcznie. Ciasto rozwałkować i przełożyć do foremki 20 x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia, formując brzeg ok. 3 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. C i podpiec ok. 15 min. Wyjąć i chwilę przestudzić. Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 180 st. C.


Kruszonka: Mąkę wymieszać z cukrem. Masło stopić i wlać do mąki. Wymieszać widelcem, aż utworzą się grudki. Do części można dodać kakao i w ten sposób powstanie kakaowa kruszonka.


 W 1/2 szkl. mleka rozmieszać proszek budyniowy. Resztę mleka zagotować z cukrem. Na gotujące się mleko wlać rozmieszany budyń i ciągle mieszając ugotować gęsty budyń. Na podpieczony spód wylać budyń, ułożyć połówki moreli skórką do dołu. Wierzch posypać dwukolorową kruszonką. Wstawić do piekarnika i piec w 180 st. C ok. 40-45 minut.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz