sobota, 23 sierpnia 2014

Malinowe babeczki...

No i mamy na zakończenie wakacji dłuższy łykend...a zatem dłuższe rodzinne wieczory i popołudnia, co wiąże się ze wzmożonym apetytem na słodkości...

Wtedy korzystam  z expresowych przepisów na babeczki albo muffinki...tym razem padło na BABECZKI z MALINAMI...

Dzieci mówią, że przepyszne...





MALINOWE BABECZKI

składniki:
  • 150 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki + 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego(można użyć cukier waniliowy-2 łyżki)
  • 2 duże jajka
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g zmielonych migdałów lub wiórków kokosowych (w zależności od preferencji)


wykonanie:


Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Blaszkę do muffinów wyłożyć papilotkami.

 Masło pokroić na kawałki i włożyć do rondelka. Roztopić na średnim ogniu i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować przez około 2 minuty aż nabierze lekko złotego koloru i charakterystycznego aromatu.

Odstawić z ognia, dodać cukier, mąkę ziemniaczaną, ekstrakt z wanilii , szczyptę soli i 1 łyżkę wody. Szybko wymieszać łyżką wszystkie składniki na jednolitą masę.

Gdy masa troszkę przestygnie dodawać kolejno jajka i za każdym razem dokładnie i energicznie wymieszać. Do gęstej i błyszczącej masy dodać przesianą mąkę pszenną i proszek do pieczenia, mieszać przez około 1 minutę. Wymieszać ze zmielonymi  migdałami.



Ciastem wypełnić papilotki do 2/3 ich pojemności, do każdej włożyć po 3 maliny wciskając je w ciasto do połowy. Można posypać delikatnie wiórkami a wierzchu.

 Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20 minut (lub nieco dłużej dla większych babeczek), aż urosną a patyczek wetknięty w środek będzie już suchy - należy uważać, aby nie przepiec babeczek, lepiej wyjąć je wcześniej, masa jeszcze zastygnie). Wyjąć z piekarnika i ustawić na kratce, ostudzić.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz