sobota, 27 października 2012

Ciasto czekoladowe z gruszkami...

Właśnie się zorientowałam, że w tym roku,kulinarnie, jakoś po macoszemu potraktowałam gruszki. Czas to naprawić, tym bardziej, że natknęłam sie na pyszny przepis na ciasto z tych owoców, autorstwa Nigelli Lawson...

Ciasto bardzo proste, niezwykle smaczne... zapraszam...


 Ciasto czekoladowe z gruszkami

6-8 porcji

składniki:

  • 2 puszki gruszek w syropie(400g)
  • 150 g  miękkiego masła + na wysmarowanie formy
  • 125 g drobnego cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu z waniliowego
  • 125 g mąki pszennej
  • 25 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jajka

Sos czekoladowy:

  • 100 g ciemnej 70% czekolady
  • 50 ml wody
  • 2 łyżki śmietany kremowej 30%
  • 2 łyżki cukru trzcinowego

Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
Gruszki odsączyć i ułożyć w blaszce. 



Pozostałe składniki zmiksować na gładką masę. Zalać gruszki  dość rzadkim ciastem i piec 30 min.



 Ciasto ostudzić  przez 10 min. i pokroić na kawałki.
Przygotować sos czekoladowy. Czekoladę połamać na kawałki i umieścic w małym rondlu o grubym dnie, dodać pozostałe składniki, starannie wymieszać, zdjąć z ognia.

Polać ciasto sosem czekoladowym, można podawać z lodami...:)


 

7 komentarzy:

  1. Jak zwykle kusisz..niby tylko obrazki,ale prawie czuję zapach;)Muszę koniecznie wypróbować...

    OdpowiedzUsuń
  2. Mnie bardzo smakowało...mam nadzieję,że się nie zawiedziesz:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Za tydzień zdam relację:)Wczoraj ciasto orzechowe zrobiłam...

    OdpowiedzUsuń
  4. Kurde mam tonę jabłek i tak mi się nie chce z nimi nic robić... :D pozdrowienia Aniu!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Moje dzieci, podejrzewam, przerobiłyby te jabłka w tydzień...bo to są smoki jabkowe hehe...

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto rewelacja...mam teraz zamiar spróbowac je zrobic z brzoskwiniami,bo mam spory ich zapas...

    OdpowiedzUsuń
  7. Myślę, że brzoskwinie będą pysznie komponowaly się z ciastem czekoladowych...też spróbuje;)

    OdpowiedzUsuń