piątek, 28 września 2012

Zupa z dyni z grzankami...

Dynie zazwyczaj  pojawiają się w sklepach w okolicach połowy października...i wtedy jestem zmuszona kupować je w większych rozmiarach...co nie jest dobre. Raz, że trudno jeść dynię przez tydzień codziennie a dwa...odmiana ich nie jest tak smaczna.




W tym roku upolowałam piękne, małe dynie, przeznaczone specjalnie do wyrobów kulinarnych, o lekko słodkawym smaku...na sam ich widok ślinka leci...
Zatem sezon dyniowy zaczęłam od zupy kremowej z grzankami... Moje dzieci bardzo lubia wszelkie zupy kremowe-mogę wtedy przemycać różnego rodzaju warzywa i ziołowe przyprawy. 
Bo jak tu nie serwować tego słonecznego, jesiennego warzywa, kiedy zawiera dużą ilość beta-karotenu, kwasu foliowego, potasu a do tego jest niskokaloryczne i pożywne?:)


Zupa z dyni z grzankami

podaję przepis na 4 porcje

1 kg dyni
1 cebula
2 porcje topionego serka śmietankowego
1 litr bulionu warzywnego(może być z kostki)
przyprawy( kminek,chili, kurkuma...)


Dynię oczyścić, obrać ze skórki i pokroić w centymetrowe kwadraty.


 Cebulę  drobno posiekać w kostkę. Wrzucić oba warzywa do garnka i dusić do miękkości. Warzywa gotowe  i lekko schłodzone zmiksować a następnie zalać bulionem. Zagotować, dodać serek topiony i przyprawy.
Gdy zupa będzie już na talerzu, dodać grzanki...



4 komentarze:

  1. ha! myśmy podobną jedli przez trzy dni :D tylko ja do mojej dodaję pory, marchweki i gruszki! i pyszne jest. pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wierzę, bo ja też lubię robić różne wersje...taką z mlekiem i lanymi kluseczkami...mniam!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja dodaję imbiru do zupy dyniowej. Koniecznie musi być świeży, nie proszek. No i 2-3 marchewki. Moja zupa jest gęsta do tego stopnia, że grzanki można sobie darować:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja imbir też lubię. Jednak nie wszyscy u mnie w domu tolerują jego smak...więc rezygnuję:)

    OdpowiedzUsuń